top of page
SzerzƑ kĂ©peEsszencia Olajok WebĂĄruhĂĄz

🍁🍃Ɛszi kedvencek🌿🍂BorĂłkabogyĂł illĂłolaj: TisztĂ­t, mĂ©regtelenĂ­t Ă©s energizĂĄl



A borĂłka az egyik legkorĂĄbbi növĂ©ny, amelyet az emberisĂ©g hasznĂĄlt. Gabriel Mojay Aromatherapy for Healing the Spirit cĂ­mƱ könyvĂ©ben megjegyzi ennek a hihetetlen növĂ©nynek az Ƒsi öröksĂ©gĂ©t:

ValĂłjĂĄban a bogyĂłk maradvĂĄnyait a svĂĄjci tavak Ƒskori lakĂłhelyein talĂĄltĂĄk meg. A növĂ©ny aromĂĄs, fertƑtlenĂ­tƑ tulajdonsĂĄga azt jelentette, hogy ĂĄltalĂĄban fĂŒstölƑszerkĂ©nt Ă©s rituĂĄlis tömjĂ©nkĂ©nt Ă©gettĂ©k – az Ăłkori görögök a jĂĄrvĂĄnyok lekĂŒzdĂ©sĂ©re, a tibetiek Ă©s az amerikai Ƒslakosok pedig ĂŒnnepi cĂ©lokra.

Ez sokat elĂĄrul arrĂłl, hogy a borĂłkabogyĂł milyen mĂ©lyen gyökerezik a tisztĂ­tĂĄs Ă©s gyĂłgyĂ­tĂĄs hagyomĂĄnyaiban. ManapsĂĄg a borĂłkabogyĂł illĂłolajĂĄt a vilĂĄg szĂĄmos pontjĂĄrĂłl gyƱjtik be. A borĂłkabogyĂł hazĂĄnkban is Ƒshonos, akĂĄr 5-6 mĂ©terre is megnƑ. A ciprusfĂ©lĂ©k örökzöld cserjĂ©je. KĂ©kesfekete szĂ­nƱ bogyĂłi gömb alakĂșak, amelyek Ă©desek, zamatosak Ă©s nagyon illatosak.


BorĂłkabogyĂł illĂłolaj: Fizikai elƑnyök

Noha ebben a bejegyzĂ©sben nem merĂŒlĂŒnk el tĂșl mĂ©lyen a kĂ©miĂĄban, Ă©rdemes megjegyezni a borĂłkabogyĂł illĂłolaj nĂ©hĂĄny kulcsfontossĂĄgĂș összetevƑjĂ©t: az α-pinĂ©nt Ă©s a ÎČ-mircĂ©nt. 

Ezek a vegyĂŒletek szerepet jĂĄtszanak a Juniper Berry mĂ©regtelenĂ­tƑ Ă©s keringĂ©st tĂĄmogatĂł tulajdonsĂĄgaiban.


A borĂłkabogyĂł olajat gyakran hasznĂĄljĂĄk a nyirokelvezetĂ©s Ă©s a mĂ©regtelenĂ­tĂ©s tĂĄmogatĂĄsĂĄra, miközben tĂĄmogatja a vesĂ©ket Ă©s a hĂșgyĂști rendszert. GyengĂ©d, mĂ©gis erƑteljes, ezĂ©rt azok kedvence, akik szeretnĂ©k serkenteni a keringĂ©st, csökkenteni a puffadĂĄst, Ă©s termĂ©szetes mĂłdon kiĂŒrĂ­teni a mĂ©reganyagokat. Ez rĂ©sze annak, ami miatt rĂ©gĂłta tisztĂ­tĂł hĂ­rnevet szerzett magĂĄnak – mind fizikailag, mind energetikailag. Amikor a szervezet kĂ©pes az energiĂĄt keringtetni Ă©s hatĂ©konyan eltĂĄvolĂ­tani a mĂ©reganyagokat, az gyakran megjelenik a bƑrön – tiszta, nyugodt arcbƑrt eredmĂ©nyezve.


A borĂłkabogyĂł melegĂ­tƑ hatĂĄsĂș is, Ă­gy az egyik kedvence lehet a hƱvösebb idƑjĂĄrĂĄsban, Ƒsszel Ă©s tĂ©len. FĂŒrdƑvizĂŒnkbe adagoljunk egy kevĂ©s borĂłkaolajat, mellyel enyhĂ­thetjĂŒk aranyeres Ă©s menstruĂĄciĂłs problĂ©mĂĄinkat.


BorĂłkabogyĂł illĂłolaj: Érzelmi elƑnyök

Ha Ă©rzelmi tĂĄmogatĂĄsrĂłl van szĂł, a borĂłkabogyĂł olaj ragyogĂłan megƑrzi az elmĂ©t Ă©s elƑsegĂ­ti a tisztasĂĄgot. FrissĂ­tƑ illata segĂ­t oldani a feszĂŒltsĂ©get, Ă­gy tökĂ©letes olyan esetekben, amikor az Ă©let kicsit szĂ©tszĂłrtnak tƱnik.


Ha tĂșlterheltnek Ă©rzi magĂĄt, prĂłbĂĄljon meg egy kis borĂłkabogyĂłt pĂĄrologtatni- segĂ­t eltĂŒntetni a mentĂĄlis ködöt, visszahozva a közĂ©ppontba. Érdemes olyan nyugtatĂł olajokkal pĂĄrosĂ­tani, mint a levendula ( Lavandula angustifolia ) vagy a tömjĂ©n ( Boswellia carterii ), a mĂ©g mĂ©lyebb nyugalom Ă©rdekĂ©ben. (Ez a keverĂ©k Ă©letmentƑ egy fĂĄrasztĂł nap utĂĄn!) 

A borĂłkabogyĂł a fĂĄradtsĂĄgtĂłl szenvedƑk csodĂĄlatos szövetsĂ©gese is. A mellĂ©kvese-rendszer tĂĄmogatĂĄsĂĄval Ă©s a mĂ©regtelenĂ­tĂ©s ösztönzĂ©sĂ©vel energiĂĄt ad anĂ©lkĂŒl, hogy fokoznĂĄ az Ă©rzelmi stresszt. AkĂĄr a diffĂșzorban, akĂĄr egy pihentetƑ helyi keverĂ©k rĂ©szekĂ©nt, a borĂłkabogyĂł segĂ­thet abban, hogy felfrissĂŒltebb Ă©s kiegyensĂșlyozottabb legyen. 





Összefoglalva:

A borĂłkabogyĂł illĂłolaj csendes, de megbĂ­zhatĂł tĂĄrs volt az Ă©let kihĂ­vĂĄsokkal telibb pillanataiban. Az a kĂ©pessĂ©ge, hogy elƑsegĂ­ti a tisztasĂĄgot Ă©s a nyugalmat, miközben tĂĄmogatja a szervezet termĂ©szetes mĂ©regtelenĂ­tĂ©si folyamatait. AkĂĄr a levegƑ megtisztĂ­tĂĄsĂĄra diffĂșzĂĄlja, akĂĄr egy masszĂĄzsolajba keverve a keringĂ©s Ă©rdekĂ©ben, a borĂłkabogyĂł tovĂĄbbra is meglepheti sokoldalĂșsĂĄgĂĄval. HasznĂĄlta mĂĄr a borĂłkabogyĂłt földelĂ©sre vagy mĂ©regtelenĂ­tĂ©sre? PrĂłbĂĄlja ki legközelebb, amikor szĂ©tszĂłrtnak Ă©rzi magĂĄt – teste Ă©s elmĂ©je hĂĄlĂĄs lesz Ă©rte! 



BORÓKA DIFFÚZOR KEVERÉK: "LĂ©lezd be ihletet"

DiffĂșzĂĄljon reggel vagy kĂ©sƑbb a nap folyamĂĄn, ha „dĂ©lutĂĄni zuhanĂĄst” tapasztal.

HozzĂĄvalĂłk
  • 3 csepp borĂłkaolaj ( Juniperus communis )

  • 3 csepp citromolaj ( citrus limon )

  • 3 csepp fenyƑolaj


A borĂłka mĂ©regtelenĂ­tƑ tulajdonsĂĄgokkal rendelkezik Ă©s eltĂĄvolĂ­tja a felesleges vizet a szervezetbƑl. A borĂłkabogyĂłbĂłl kĂ©szĂ­tett tea is enyhĂ­ti az Ă­zĂŒleti gyulladĂĄs tĂŒneteit, ugyanis csökkenti a gyulladĂĄst okozĂł prosztaglandinok kialakulĂĄsĂĄt, amelyek az immunrendszert kĂĄrosĂ­tjĂĄk.


Juniper "Jumping for Joy" Ă­zĂŒleti gĂ©l

  • 30 ml aloe vera gĂ©l ( Aloe barbadensis )

  • 6 csepp borĂłka ( Juniperus communis )

  • 4 csepp nĂ©met kamilla ( Matricaria recutita )

  • 4 csepp Palmarosa ( Cymbopogon martinii motia)

  • 4 csepp citrom ( Citrus limon )


A hozzĂĄvalĂłkat keverje össze ĂŒvegedĂ©nyben, hasznĂĄlja alkalmankĂ©nt, vagy kĂșraszerƱen. TĂĄrolja jĂłl zĂĄrhatĂł tĂ©gelyben, hƱvös helyen.


Az Ă­zĂŒleti fĂĄjdalmak kezelĂ©sĂ©re hasznĂĄlt borĂłka illĂłolaj mellett ez a keverĂ©k a nĂ©met kamillĂĄt (kĂ©k illĂłolaj, amely a fĂĄjdalomcsillapĂ­tĂĄs mestere!), a Palmarosa-t (kivĂĄlĂł a duzzanat enyhĂ­tĂ©sĂ©re Ă©s a bƑr alĂĄtĂĄmasztĂĄsĂĄra) Ă©s a citromot (egy mĂĄsik erƑs gyulladĂĄscsökkentƑ Ă©s gyulladĂĄscsökkentƑ). hƱtƑolaj). Az aloe gĂ©l tökĂ©letes hordozĂł, segĂ­ti ennek a keverĂ©knek a gyors felszĂ­vĂłdĂĄsĂĄt.


A borĂłkĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlt illĂłolaj segĂ­t lekĂŒzdeni a szorongĂĄst, az ideges feszĂŒltsĂ©get Ă©s a stresszt. A kĂŒlönleges pĂĄlinkĂĄkat kedvelƑknek bizonyĂĄra jĂł hĂ­rt jelent, hogy a borĂłka bogyĂłinak magas cukortartalma miatt szĂ­verƑsĂ­tƑt is kĂ©szĂ­thetĂŒnk belƑle. A FelvidĂ©ken borovicska, ErdĂ©lyben pedig a fenyƑíz nevet kapta a borĂłkĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlt tĂŒzes vĂ­z.

33 megtekintés0 hozzåszólås

Comments


bottom of page