top of page
Szerző képeEsszencia Olajok Webáruház

Iskolakezdés- éberség és kognitív teljesítmény növelése: Borsmenta olaj



A menta egy rendkívül népszerű gyógynövény, mely frissítő és hűsítő hatással rendelkezik. A borsmenta segíthet a jobb fókusz és koncentráció kialakításában. Korábbi kutatások szerint a borsmentaolaj növelheti az éberséget és a teljesítményt, csökkentheti a fáradtságot, és stimulálhatja a központi idegrendszert. Tanulmányok szerint a borsmenta aromája fokozza az általános éberségi állapotot, ezzel segítve a konkrét feladatokra történő összpontosítást, illetve a teljesítmény javulását. Gyerekeknek 5 éves kor alatt az enyhébb, alacsonyabb mentoltartalmú Fodormenta olajat használjuk, melynek a rágógumi illata biztosan népszerűvé teszi kisgyerekeknél az alkalmazását.



A menta fő természetes vegyülete a mentol, amely stimulálja a hippokampuszt, amely az agynak a memóriát és tanulást irányító része-belélegezve alapvetően éberségre és figyelemre fokozhat. Támogatja a kognitív funkciókat azáltal, hogy elősegíti a tanulást és a memóriaképességet. A borsmentaolaj rendkívül gazdag tápanyagokban. Megtalálható benne az A-vitamin, a C-vitamin, különféle ásványi anyagok és zsírsavak. A gyógynövényben található mentol adja a növény által okozott hűsítő érzést. Sok kutatás számolt be arról, hogy a borsmentaolaj használata nagyon hasznos lehet a tüdő számára, és a felső légutak tisztításában is kitüntetett szerepe lehet. A borsmenta olyan tápanyagokat is tartalmaz, mint foszfor, magnézium, kálium és kalcium. Ezek az ásványi anyagok nagyon hasznosak lehetnek szerveztünk számára.


A doTERRA Borsmentaolaj aromatikusan (hidegpárásítóban), helyileg és belsőleg is alkalmazható. Élénkít, segít eloszlatni az álmosságot, így természetes módon csökkentheti a fáradságot, növelve az éberséget, és előmozdíthatja a tiszta gondolkodást. Kutatások szerint az összes esszenciális olajfajta közül a borsmentának van a legerősebb fényvédő hatása- hozzáadhatjuk naptejünkhöz, napolajunkhoz is egészen nyugodtan keverhetünk belőle.


Kiváló útitársunk lehet a nyaralások alkalmával, ugyanis az alkalmi emésztési panaszok esetén is gyorsan érezhető belsőleg bevéve az enyhítő hatása. Fő természetes vegyülete, a mentol csökkentheti a fejfájást és az izomfájdalmakat, illetve a könnyebb légzést is biztosítani tudja. Amennyiben gondot okoz utazás- nyaralás közben az olaj adagolása, így a Borsmenta esszenciális olaj kapszulázva is elérhető, Borsmenta gyöngyöcskék formájában.







A borsmentaolaj kémiája:

Főbb természetes vegyületei: mentol, menton, 1,8-kinol A borsmentaolaj fő vegyi összetevője a mentol. . A mentol energizáló tulajdonságokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a borsmentaolaj általános energizáló hatásához. A mentolról ismert, hogy megnyugtatja a vastagbelet szegélyező simaizmot. *Ennek a hatásnak jelentős a mentol a fő szerepe abban az esetben, ha a borsmentaolaj elősegíti az emésztés egészségét. Amikor a borsmentaolajat lenyelik, azt általában hűsítő érzés követi. 


A nyári melegben at egyik legkiválóbb hűsítő hatású olaj, melyet használhatunk permetként (vízhez adva, összerázva), növényi olajban ( olíva, mandulaolaj, jojobaolaj, stb.) higítva az irritáció elkerülése miatt, így egy szuper bőrtápláló és nyugtató hatású keveréket készíthetünk egyszerűen. Tegyél az ujjbegyedre pár cseppet és masszírozd a tarkódba, a hűsítő hatás azonnali lesz!



Légzőszervi panaszokra

A borsmenta segít megtisztítani a légutakat, tisztítja a nyálkahártyát ezért az egyik legjobb illóolaj megfázásra. Az influenza, a köhögés, az asztma, a hörghurut és más légúti megbetegedések számára is használatos. Ideális a COPD-s betegek számára is.

Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a borsmentaolajban talált vegyületek antimikrobiális, antivirális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, ami azt is jelenti, hogy segíthet a légzőrendszeri tüneteket okozó fertőzések leküzdésében, arcüreggyulladás megelőzésében. A borsmentaolaj belélegzése segíthet a horkolás leküzdésében is.

A borsmentaolaj rendkívül hatásos az orrjáratok izomzatának pihentetésében, és segít abban, hogy az allergiás szezon során eltávolítsa a légzőrendszerből származó pollent. Az allergiák egyik legjobb illóolajának tekinthető mivel gyulladáscsökkentő és élénkítő tulajdonsággal rendelkezik.



Izom és izületi fájdalmakra

A borsmenta illóolaj nagyon hatékony természetes fájdalomcsillapító és izomlazító. Hűsítő, élénkítő és görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik. Kutatásokban megállapították, hogy a borsmentaolaj, az eukaliptusz, a mentol és más gyógynövény készítmények hasznosak lehetnek, mivel helyi fájdalomcsillapítókként működnek. A borsmenta levendulaolajjal való kombinálása nagyszerű módja annak, hogy a teste ellazuljon és csökkentse az izomfájdalmakat. Masszírozza be a bőrébe, fájó testrészébe valamilyen hordozóolajjal higítva, ami lehet mandula, jojoba, oliva, stb. olaj. Adjon egy teáskanálnyi olajhoz 5-6 cseppet, keverje el és masszírozzon!



HASZNÁLATI JAVASLATOK:



A fáradtság és a mentális kimerültség kezelésére használj 3-5 cseppet a diffúzorba vagy fogyaszd belsőleg ( felnőttek).



A borsmentaolaj a sima vizet is hűsítő és frissítő élvezetté változtatja. Amikor úgy érzed, hogy a nyári hőség eluralkodik rajtad, adj hozzá egy csepp borsmentaolajat egy pohár vízhez. A borsmentaolaj egészséges frisseséget ad minden italhoz, mert elősegíti az egészséges légzésfunkciókat és a tiszta légzést.



Rossz lehelet, száj- vagy ínyfertőzések esetén öblítésre tegyünk egy pohár vízbe 2-3 cseppet és gargalizáljunk. Megfázás és egyéb kellemetlenségek enyhítésére használj 2-3 cseppet az aroma diffúzor készülékedbe.



Fejfájás és migrén esetén használj 2-3 cseppet az aroma diffúzorodba vagy masszírozz bele 2 cseppet a halántékodba vagy a tarkódba.



Borsmenta, fodormenta


HASZNÁLATA NEM AJÁNLOTT:


->6 éven aluli gyerekeknek mellkasba masszírozva vagy orr környékén

->Várandósság ideje alatt

->Belsőleg ne fogyassza a szoptatás ideje alatt, mert csökkenti a tejtermelődést

>Ne érintkezzen nyálkahártyával

>Reflux esetén fokozza a gyomorégést, bár kiváló gyógyír az emésztési panaszokra

->Túlzott használata túlérzékenység kialakulásához vezethet



*FORRÁS:

Használati módok: https://www.doterra.com/US/en/blog/spotlight-peppermint-oil



Felhasznált irodalom:

Anne Kennedy: Aromaterápia kezdőknek

Cathy Hopkins: Aromaterápia





1 110 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page